Som beskrevet i modul 1 er det vigtigt at der undervises i brugen af alternative materialer end de konventionelle. Materialevalget er en vigtig driver for omstillingen og ved at arbejde mere med genbrug, genanvendelse og biobaserede materialer, kan man udlede meget mindre co2 end tilfældet er i dag. Samtidig er det vigtigt for faglærerne, at de kan forklare lærlingene i undervisningen, at det er muligt at bygge med disse materialer inden for de præ-accepterede løsninger. Ved at bygge inden for de præ-accepterede løsninger fjerner man risiko og motivationen til at vælge noget andet bliver større. Det kræver ny viden og nye redskaber og metoder at kunne bygge dette.
1 – Klimaaftryk og Co2 påvirkning
Det er essentielt at håndværkerne forstår det økosystem der bygges i nu, og i fremtiden. For at sikre at dette videreformidles skal faglærerne være klædt godt på, til dels selv at forstå den påvirkning byggeri har på klimaet, og den forskel det kan gøre at omstille. De nye generationer kommer til at forvente dette af deres undervisning og derfor er det essentielt at starte forløbet med netop denne viden.
0/2
2 – Fremtidens byggebranche
Byggebranchen står overfor en omstilling, med forskellige nye krav. Håndværkerne bliver i fremtiden mødt af en ny type efterspørgsel, og forventning om at håndværkerne kan rådgive og bygge med nye (gamle) og grønne materialer. Det er ikke længere nok at bæredygtighed er et enkelt kursus eller valgfrit sideforløb på erhvervsskolerne. Faglærerne SKAL kunne undervise i at drive fremtidens grønne forretninger.
0/2
3 – Tømrerfaget i fokus
Tømrerfagene: Som beskrevet i modul 1 er det vigtigt at der undervises i brugen af alternative materialer end de konventionelle. Materialevalget er en vigtig driver for omstillingen og ved at arbejde mere med genbrug, genanvendelse og biobaserede materialer, kan man udlede meget mindre co2 end tilfældet er i dag.
0/2
4 – Gamle byggemetoder i en ny tid
Ved at se på de ældre byggemetoder, kan vi se fremtidens bæredygtige byggeri. Dette gælder både i valget af materialer og i udførslen. Bedre byggeri er holdbart og står i mange år – derfor skal vi have fokus på de gamle byggemetoder og materialernes samspil skal mere i fokus igen.
0/2
5 – LCA, dokumentation og bygningsreglement
Fra 1. januar 2023 indføres der en række klimakrav i bygningsreglementet for at nedsætte udledningen af CO2 og andre drivhusgasser fra byggeri. Det betyder bl.a., at der for nye byggerier fremadrettet skal laves en klimaberegning for bygningens klimapåvirkning (populært kaldet en ”LCA-beregning”). De nye regler ændres igen i 2025. Her vil der gælde en grænseværdi for alt nybyggeri, der er omfattet af energirammen, uanset størrelse. De faktiske grænseværdier fra 2025 og frem er foreløbigt vejledende og endnu ikke politisk besluttet men der er meget dialog om hvad man skal forventes sig, herunder fokus på byggepladsen.
0/2
6 – Byggeplads; affaldssortering, materialer til genbrug
Et af de helt afgørende aspekter af vores klimakrise er, at vi trækker alt for mange ressourcer ud af vores planet. Vi har fået for vane, at design og tilrettelægge vores byggerier ud fra, at alt er muligt og at vi kan købe alverdens materialer. Derfor er en vigtig del af omstillingen for håndværkerne, at vi skal blive bedre til at bruge de byggematerialer og ressourcer, der allerede er udledt og produceret en gang. Og skal vi blive bedre til at genanvende og genbruge materialer i stor skala, så er vi tvunget til at ændre tilgang, mindset, og forstå, hvilke potentialer, der ligger i at bygge med omtanke for ressourcer og mængder.
0/2
About Lesson